Blogger tarafından desteklenmektedir.
RSS

Beyrut Kahvaltı Mekanları - Bayrock Cafe

Beyrut'ta eğer otelinizle anlaşmanız kahvaltı dahil değilse ya da erken saatte kahvaltı bitiyorsa ve siz brunch tercih ediyorsanız gitmeniz için size kesinlikle tavsiye edeceğim ilk yer Bayrock cafe olur.

Güvercinlik Kayaları -Beyrut - Bayrock Cafe Manzarası

Bayrock Cafe, Palm Raouche otel, eski Future TV binası ve Safir Heliopolitan Otel'den yürüyerek 5 dakika uzaklıkta deniz kıyısında olan ve meşhur Pigeon's Rock manzaralı bir restoran. Burada peynir tabağı, grilled halloumi (bildiğimiz hellim peyniri ama bizimkilere göre daha az tuzlu oluyor), omlet ve domates, salatalık tabağı söyleyerek Türk damak tadına uygun bir kahvaltı yapabilirsiniz. Bir yandan da Güvercin Kayaları ve Akdeniz manzarasına da doyabilirsiniz.


Bayrock Cafe - Deniz Manzarası

Bayrock Cafe Beyrut Deniz Manzarası


Başka bir kahvaltı için tercih edebileceğiniz mekan ise Zaatar W Zeit. Burada geleneksel Lübnan usulü Zaatar (Türkçe'de zahter olarak biliniyor) içinde kekik ve susam olan bir çeşit dürüm olarak geliyor. Ancak farklı çeşitlerini de bulunuyor. Ben kişisel tercihim olarak peynirli Zaatar'ı tavsiye ederim.

Zaatar- Zahter

Zaatar W Zeit Beyrut
Beyrut Amerikan Üniversitesi

Zaatar W Zeit restoranları ise, bir zincir olduğu için bir çok yerde karşınıza çıkıyor. Beyrut Amerikan Üniversitesi sokağında bulunana giderseniz eğer, Beyrut Amerikan Üniversitesi'ni de görmüş olup bir taşla iki kuş vurabilirsiniz.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Rue Hamra, Hamra Caddesi, Beyrut

Raouche'deki otelimizden çıkıp, Beyrut'un merkezi olarak adlandırılan meşhur Hamra Caddesine yürüyerek yaklaşık 10 dakika içinde varabildik. Hamra Caddesi, iç savaş öncesinde 1960-70 yıllarında Beyrut'un en işlek ve en aktivitesi bol caddesi olarak biliniyormuş ancak iç savaş sonrasında Rue Monot ve Gemmayzeh olarak da bilinen Rue Gouraud giderek popülerlikte Rue Hamra'yı geride bırakmaya başlamış.

Starbucks Hamra Beyrut

Rue Hamra'da birçok restoran, cafe, mağaza ve otel bulunmakta. H&M, Starbucks , Chopstix bunlardan birkaçı. Hamra'da bulunan otellerden önerebileceğim birkaç tanesi şöyle: Casa D'or Otel, ve Hotel Cavalier olur.

Casa D'or Hotel Hamra Beyrut

Hotel Cavalier Hamra Beyrut

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Beyrut'ta Otel

Ertesi gün daha fazla Universel Residence'da kalabileceğimize ihtimal vermeyerek sabah erkenden başka otel arayışına giriştik. Arkadaşlarımızdan biri yakın çevredeki otelleri araştırarak gecelik fiyatı Universel'le aynı olan hem de yanıbaşında olan bir otelde çok temiz ve büyük bir oda buldu da neyseki biz de Universel kabusundan uyanabildik.

Bu arada Universel Residence otelin adresi tam olarak (Prince Khaled Shehabe, Rawcheh) diye geçiyor. Yeri aslında çok iyi, denize 200 m mesafede, ünlü Safir otelin hemen yakınında ve eski Future TV'nin de yanıbaşında bulunuyor. Ancak fiyatları gerçekten de hangi yüzle bu kadar para istiyorlar dedirtecek derecede pahalı. Gerçi bayram sebebiyle de o kadar yüksek olabilir fiyatlar ama gene de Avrupa'daki en uyduruk hostelden bile özellikle temizlik açısından daha kötü olduğu için gecelik kişibaşı 55 dolar öderken insanın içi cız ediyor. Ve bu fiyata kahvaltı dahil değil! Gerçi dahil olsa da o otelin sunduğu hiçbirşeyi yemezdik ya o da ayrı bir mesele:) Hatta ikram olarak verdikleri tatlıyı bile ayıp olmasın diye aldık ama otelden çıktığımız anda ilk bulduğumuz çöpe attık:) 

Aslında rezervasyonu booking.com'dan yaptığımız için genelde rezervasyonu iptal etmede birtakım sorunlar yaşanabiliyor. Ancak pazarlık ve ısrar sonucu Universel otele resepsiyondaki görevli sitem etse de sadece kaldığımız bir gecenin parasını ödeyerek ayrılmayı kabul ettirdik. Hatta resepsiyon görevlisi bize "noldu yoksa odada bir problem mi var, beğenmediyseniz başka oda gösteriyim" dese de biz göstereceği başka odanın diğerlerinden iyi olsa bile ne kadar iyi olabileceğini hayal ederek gülmemek için kendimizi zor tuttuk ve "yok kalsın, bizim arkadaşlarımız başka otelde onların yanına gidiyoruz" diye bir bahane uydurduk. Sonrada bavullarımızı aldığımız gibi kendimizi dışarı attık ama yan otele geçtiğimizi görseler de o noktadan sonra yapacak bir şey yoktu. 


Palm Raouche Otel Beyrut


Yeni bulduğumuz otelin adı Palm Raouche'ydi ve o da aynı Universel Residence gibi furnished apartments mantığındaydı ve bir daire gibi genişti. Büyük ayrı bir odası, oturma odası, küçük bir mutfak (büyük buzdolabı bile vardı),  paravanla ayrılabilen büyük bir oda daha ve temiz bir tuvaleti vardı. Her iki odanın da ayrı ve geniş bir terası vardı, uzaktan da olsa denizi görebiliyordunuz. Odalarda halı yoktu, tertemiz yataklar vardı, plazma tv ve klima da bulunmaktaydı. 4 kişi bir ev tutmuşuz gibi oldu ve inanmak güç ama bu odayı Universel'le aynı fiyata tuttuk, yani geceliği kişibaşı 55 dolardı (kahvaltı dahil değil). 


Palm Raouche Otel Odası

Palm Raouche Otel Oturma Odası

Palm Raouche Otel Banyo

Palm Raouche Teras Manzarası

Palm Raouche otelde de kahvaltı dahil değildi ancak kahvaltı için yakınlarda güzel yer bulmak konusunda hiç sıkıntı çekmiyorsunuz. Kahvaltı mekanlarını ileride ayrı bir konu başlığıyla ele alacağım. Ama genel olarak gördüğüm otellere dayalı olarak Palm Raouche'yi tavsiye ederim. Hem merkeze Hamra'ya 10 dakika yürüme mesafesinde, hem sahile 200 m, hem temiz ve geniş odaları var hem de fiyatları uygun.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Beyrut'ta Hayat - 2. Perde

Beyrut'a uçağımız 23:50'de olduğu için ve uçuş yaklaşık 1:30 saat sürdüğü için otele ancak gece 2'yi 20 geçe sularında varıyoruz. Otelimizin rezervasyonunu www.booking.com'dan, az zamanımız kaldığı için alelalece, çok seçici olmadan yapmıştık ancak Universel Residence otele geldiğimizde daha kapısına varamadan ağzımız açık birbirimize bakakalıyoruz.. ama gene de oda belki güzel olur ümidiyle hemen bozuntuya vermiyoruz..  Zaten booking.com'da otelin detaylı incelemesine baktığımızda Universal yerine Universel olarak adının yanlış yazılmasından küçük bir kurt düşmüştü içimize önceden ama yanındaki Residence kelimesi biraz olsun "yok canım o kadar da kötü değildir" dememizi sağlamıştı.. Ancak otelin derme çatma binası, lobinin kırık camları, evime paspas bile yapmam dedirtecek halıları, üzerine kimin ne yapıp da öyle lekeler bırakmayı başarabildiği belli olmayan koltukları ve en kötüsü otelden içeri girmemizle yüzümüzü yalayan tanımlayamadığımız garip bir koku (!) oda hakkında beklentilerimizin iyice minimuma çekilmesine sebep oluyor...

Universel Otel hakkında tek bir iyi şey vardı ne yalan söyleyeyim.. Otel çalışanları buldukları müşteriyi kaçırmamak için mi olacak nedir bilinmez, çok misafirperverdi doğrusu:) Hemen bavullarımızı taşıdılar ve bizi içeri aldılar. Hani bazı in cin top oynayan mağazalara girersiniz de bir anda bütün çalışanlar hoşgeldiniz, nasıl yardımcı olabilirim diye üzerinize atlarlar ya aynı öyle bir his doğdu içimizde ama neyse gene bozuntuya vermek yok herşey çok güzel.. Ta ki odadan içeri girene kadar..

Universel Residence Otel Odası

Universel Residence Otel diğer bazı oteller gibi "furnished apartments" olarak geçtiği için odalar bir daire büyüklüğünde ve mobilyalıydı. Mutfağı, iki tane balkonu hatta küçük bir salonu bile vardı. Ancak gel gelelim ki lobiyle aynı klasmana bile giremeyecek kadar kötüydü! Perdelerde aynı lobideki koltuklardaki gibi tarif edilemeyen kahverengi lekeler, aynanın yanında kan lekesine benzettiğimiz lekeler, pislik içinde bir halıfleks, gene garip bir koku ve birçok leke daha... Banyosu temiz gözüküyordu ancak yan odadaki arkadaşlarımızın sifonu çekmediği için duş başlığıyla su dökme gibi pratik Türk zekası örneği göstermek zorunda kalmışlardı ve bizim banyomuzda da kapıyı kapadığınız zaman kapının kolu kendi etrafında 360 derece dönebilme yeteneğine sahipti. Yani tuvalete girdiniz mi dışarıdan biri kapıyı açmadığı sürece çıkamıyordunuz!

Ayrıca mutfaktaki balkonun kilidi olmadığı için kapı açık yatmak zorundaydık. Saat gecenin bir yarısı olduğu için o saatten sonra da yorgun argın kimsenin başka otel arama takati olmadığı için mecbur bu otelde geceyi geçirmek durumunda kalıyoruz. Temiz pijamalarımıza haksızlık ederek yatağın içine girdiğimizde en az yer kaplamaya, yatakla en az temasta bulunmaya büyük bir çaba sarfediyoruz. Bir yandan da kafamızda "acaba bu yatakta mikrop kapar mıyız?,  acaba aşı olup da mı gelseydik, acaba gecenin bir yarısı mutfak balkonundan tüfekli adamlar girip de bizi gasp ederse naparız? Allah'tan çakımı almışım yanıma :), yarın erkenden uyanıp otel araştırmam lazım!" gibi düşünceler uçuşurken kabus görmeme ümidiyle uykuya dalıyoruz...

Otelin Haritadaki Yeri

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Beyrut'ta hayat

Pahalı arabalar, oryantal, humus, nargile ve iç savaş... Beyrut'u beş sözle özetlemek istersek ilk aklıma gelen işte bunlar olur...

Beyrut Kuşbakışı Görünüş

Beyrut'ta hayatı anlatmaya başlamadan önce birkaç yararlı bilgi vermek istiyorum. Beyrut'a gitmek için vize almanıza gerek yok. Oraya gittiğinizde vize için para bile ödemiyorsunuz sadece pasaportunuzun olması yeterli.  Havaalanına vardıktan sonra hemen çıkışta bulunan taksileri görebilirsiniz. Önceden bildiğimiz için hemen taksicilerle sıkı bir pazarlığa girişiyoruz. Beyrut'ta taksicilerle pazarlık yapmadan binmek onlara neredeyse haksızlık yapmak olur diyebiliriz. En sonunda bir taksiciyle bizi Rafic Hariri havaalanından Raouche'deki otelimize 20 dolara götürmesine anlaşıyoruz. 4 kişi olduğumuz için kişibaşı 5 dolar olarak anlaşıyoruz ancak genelde kişibaşı hesabı yaptıkları için daha az kişiyseniz eğer, daha ucuza anlaşmak için pazarlık yapmanızda fayda var.

Beyrut'ta genel olarak taksi durağı mantığı yok, neredeyse altına araba çeken herkes taksici olmuş ve akbabalar gibi müşteri kovalıyorlar. Yolda yürürken yanınızdan geçen her taksici size korna basıp taksi lazım mı havalarında peşinizde koşuyor. Tahminimce taksi sayısı oldukça fazla ve buna nazaran talep o kadar fazla değil o yüzden pazarlık gücü elinizde oluyor.

Eğer bizim gibi Beyrut'u kasım ayında ya da daha soğuk aylarda ziyaret etmeye karar verdiyseniz, şehre ilk vardığınızda havanın sıcaklığı sizi de cezbediyor olacaktır. Yol kenarında adım başı devasa billboardlar, size Miami'ye gelmişsiniz hissi veren sıra sıra palmiyeler ve Rafic Hariri International havalanının yanıbaşında bulunduğu mavi Akdeniz ilk gözüme çarpanlar oluyor.

 Bu arada Lübnan'da para birimi Lübnan lirası, ancak dolar heryerde geçiyor. Ama örneğin taksiye ya da herhangi başka bir yere fazla dolar verdiğiniz zaman para üstünü Lübnan lirası olarak veriyorlar. Ayrıca yanınızda nakit bulundurmayı unutmayın çünkü bazı restoranlarda ve otellerde kredi kartı geçmiyor.

Lübnan Parası



Havalaanından çıkıp taksiye bindikten 15-20 dakika sonra Raouche'deki otelimize varıyoruz...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...